Αναζήτηση

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΚΕΦΑΛΟΣ ΚΩΣ | MYLOTOPI

Το Μυλοτόπι βρίσκεται στην Κω , ακριβώς στην καρδιά του χωριού, Κέφαλος, λίγα μέτρα από το κάστρο της Κεφάλου. Εκεί θα μπορέσετε να περιηγηθείτε σε όλους τους επισκέψιμους χώρους και να συναντήσετε από κοντά την παράδοση του τόπου. Ο πολυχώρος διαθέτει παραδοσιακό αλώνι με την παρουσία ενός γαϊδουριού , έναν πέτρινο παραδοσιακό φούρνο, έναν απόλυτα λειτουργικό αναπαλαιωμένο ανεμόμυλο και μια παραδοσιακή αγροτική κατοικία που αναπαριστάνει την ζωή μιας οικογένειας κατά τον 19ο αιώνα.

Σε όλους τους χώρους μπορείς να κυκλοφορήσεις μέσω ενός τούνελ (πρώην κατασκευή Ιταλών φαντάρων), που οδηγεί σε ευθύ πρώην πολυβολείο, νυν χώρο φαγητού και ποτού.

Το Αλώνι
Το μέρος που αποτυπώνεται η διαδικασία για το αλώνισμα των σιταριών, ενσαρκώνεται με την παρουσία του πέτρινου αλωνιού. Τη διαδικασία αυτή, συνήθιζαν να κάνουν ο αγωγιάτης (αυτός που κατεύθυνε τα ζώα),οι θεριστές (αυτοί που ξεχώριζαν τον καρπό από τα στάχυα) και το γαϊδούρι που με την επιμονή του ,ολοκλήρωνε την διαδικασία αυτή.

Το Τούνελ
Το τούνελ 20 μέτρων, διάσχιζε τις αυλές στο Μυλοτόπι. Διασχίζοντας, το Ιταλικό τούνελ, θα αντικρίσεις το κελάρι αλλά και εκθέματα από τους Ιταλούς φαντάρους, που συνήθιζαν να εκτελούν τοις σκοπιές τους, κατά την Ιταλοκρατία. Η έξοδος του θα σε οδηγήσει στο πολυβολείο, που τώρα χρησιμοποιείται σαν χώρος αναψυχής – εστιατορίου.

Ο Φούρνος
Ο άνω των 100 χρόνων φούρνος, είναι πετρόχτιστος στο σύνολο του και υπολογίζεται πως οι τοίχοι του έχουν πάχος 80-90 πόντους. Οι πέτρες “πόροι” όπως ονομάζονται ,υπάρχουν μόνο στην Κέφαλο, λόγο της ηφαιστειακής τέφρας από το ηφαίστειο της Νισύρου . Είναι λειτουργικός μέχρι και σήμερα και χρησιμοποιείται για το ψήσιμο παραδοσιακών φαγητών και κυρίως ζυμωτού ψωμιού.

Το Σπίτι
Το παραδοσιακό σπίτι αποτυπώνεται και ενσαρκώνει την ζωή μιας αγροτικής οικογένειας τον 19ο αιώνα. Αναβιώνει τον τρόπο ζωής τους και τις συνήθειες τους. Συναντούμε τα καθημερινά τους σκευή, τον τρόπο χαλάρωσης και την ευφυΐα τους στην κατασκευή λειτουργικών αντικειμένων για τη κάλυψη των αναγκών τους .

Ο Ανεμόμυλος
Ο συγκεκριμένος ανεμόμυλος είναι από τους παλαιότερους Δωδεκανησιακούς Μύλους (χαρακτηρισμένος ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς με ΦΕΚ) και μας ξεναγεί στον τρόπο άλεσης των σιτηρών, αφήνοντας την δική του ιστορία με το πέρασμα των χρόνων. Τα 1000 έως 1300 ετών ξύλα του, μας εξιστορούν το βασικό και κύριο ρόλο του κατά την αρχαιότητα. Το 80% της ξυλείας του προϋπήρχε, ενώ το υπόλοιπο συμπληρώθηκε με ξυλεία προερχόμενη από το Άγιο Όρος (καστανιές). Είναι απόλυτα λειτουργικός, κατόπιν 7 μηνών εργασιών από τον Καραβομαραγκό κ. Δημήτρη Μωράκη. Το ύψος του υπολογίζεται στα 6,2 μέτρα και τα πάχος των τοίχων του ,φτάνει τα 1,20 μέτρα όλο από πέτρα. Η στέγη του αποτελείται από ένα καΐκι 6 μέτρων αναποδογυρισμένο.

Καφετέρια – Εστιατόριο
Το κεντρικό πέτρινο παραδοσιακό οίκημα, λειτουργεί σαν παραδοσιακό εστιατόριο – καφενείο, ενώ παλαιότερα ήταν δυο παραδοσιακά κατοικήσιμα σπίτια.

Βασικά χαρακτηριστικά του είναι, τα ξύλα του (καστανιές) που πολιορκούν το εσωτερικό του, σταλμένα από το Άγιο Όρος και κατασκευασμένα στο χέρι. Η τεχνική δεσίματος του κτιρίου περιμετρικά, είναι ίδια με την τεχνική των ιπποτών στο κάστρο του Μεγάλου Μαγίστρου στην Ρόδο (του 14ου αιώνα).

Τα σίδερα λοιπόν διαπερνούν τους ογδοντάποντους τοίχους και τα ξύλα των 35 εκατοστών και συγκρατούν το πατάρι στον αέρα… Όλη η ατμόσφαιρα του χώρου σε ταξιδεύει σε παλαιότερες εποχές, και το γεγονός αυτό κάνει τους νεότερους να μαθαίνουν και τους μεγαλύτερους να θυμούνται και να αναπολούν με νοσταλγία.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

09:00-01:30

Τρίτη

09:00-01:30

Τετάρτη

09:00-01:30

Πέμπτη

09:00-01:30

Παρασκευή

09:00-01:30

Σάββατο

09:00-01:30

Κυριακή

09:00-01:30

Αποστολή E-mail
Κάντε κλικ στο κουμπί για να εμφανιστεί ο χάρτης.

Αφήστε μια κριτική

Η βαθμολογία σας

Ονοματεπώνυμο
captcha-input
Τιμή
Περιοχή
Προσωπικό
Εξυπηρέτηση
Πιθανότητα Επανάληψης
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed
G7 15/09/2022 00:19
Τιμή
Περιοχή
Προσωπικό
Εξυπηρέτηση
Πιθανότητα Επανάληψης

Απιστευτο μερος. Υπεροχο σερβις και αναπαντεχα υπεροχη κουζινα